"ПЕР ГЮНТ" НА ТЕАТЪР "СОФИЯ" ГОСТУВА В ОСЛО, НОРВЕГИЯ НА 06.09.2023

"ПЕР ГЮНТ" НА ТЕАТЪР "СОФИЯ" ГОСТУВА В ОСЛО, НОРВЕГИЯ НА 06.09.2023

 

НАЙ-ДЪЛГООЧАКВАНОТО И ВЪЛНУВАЩО ТУРНЕ на Театър „София“ се задава устремено!


Само след броени дни ЕКИПЪТ НА СПЕКТАКЪЛА „ПЕР ГЮНТ“ потегля към ОСЛО, НОРВЕГИЯ, където на 6.09 от 19:00 часа в Chateau Neuf ЩЕ ОМАЕ норвежката публика с интерпретацията на режисьора Катя Петрова.

Програмата включва и СЕМИНАР на тема „ПОДХОД КЪМ ИБСЕН И ПЕР ГЮНТ – ИНТЕРПРЕТАЦИЯ И ТЕАТРАЛЕН ОПИТ“, който ще се проведе на 5.09 в Института по Изследвания на Ибсен. 

 „ПЕР ГЮНТ“
от Хенрик Ибсен
режисьор Катя Петрова
превод Стела Джелепова
сценография и костюми Борис Далчев, Михаела Добрева
композитор Христо Йоцов
хореография Анна Пампулова
визуална среда Момчил Алексиев
звуков дизайн Светлозар Георгиев
плакат Радослава Боор
фотограф Иван Дончев
Участват:
Елеонора Иванова, Йоанна - Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Юлиян Рачков, Александър Тонев, Ириней Константинов, Антон Димитрачков, Неделин Найденов, Александър Гочев, Ралица Нейкова, Емилия Тончева  

Анотация:
"Пер Гюнт" - Ибсен, е безумна пиеса с крайни до експлозия, до взривяване, до демоничност, състояния на героите. Пиеса за търсене на житейски път, за смисъла на живота, за избора на съдба, за изконната борба на душата. Пер Гюнт през целия си живот иска да е героят, да побеждава, да е "император с придворни хиляда" . Тролизмът е неговата философия, а тя е свързана с консуматорския възглед за получаване на незабавно удовлетворение на всички потребности и желания, всичко да става тук и сега.
Приспособяването - това вълнува днешния свят.
Пер е герой на модерността. По някакъв начин той прилича на всички тези хора, които се движат по света в днешно време, търсят благополучието и искат да вземат своя дял от богатствата на развитите общества. Самият Пер се обявява за гражданин на света и желае да го управлява.
В нашето глобално, силно материално, хедонистично общество, в което конформизма и двойния стандарт са взели връх над духовното, ние ежедневно срещаме пер-гюнтовци, тролове, мистици и манипулатори.
В края на живота си, Пер Гюнт трябва да отговаря за стореното.
Пер Гюнт е двигател на сюжета и действията на героите. Двама актьори изпълняват ролята не само заради формалните биологични промени, а и заради семантичните трансформации на личността.
Опитваме се да създадем спектакъл със силно енергийно поле и в него да съчетаем слово, пластика и мапинг. Чрез мапинга не само създаваме визията на спектакъла, а и развиваме наративната конструкция и обогатяваме драматургичния смисъл.
 Приятно гледане!
  -Катя Петрова

*"Пер Гюнт" се осъществява по проект „Пер Гюнт пътува“ и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“ ; „Норвежки финансов механизъм“

** Нашите партньори - Център за изследвания на Ибсен, Университета в Осло.
Центърът за изследвания на Ибсен осигурява активна мултидисциплинарна изследователска среда и има редица текущи международни изследователски проекти. Изследват текстовете на Ибсен, през различни теоретични подходи, както и живота на Ибсен и глобалното възприемане, адаптация и изпълнение на неговите произведения.
https://www.hf.uio.no/is/english/